Pozvánka na vernisáž: Mariusz Forecki – Prach

Zveme vás na vernisáž nové výstavy v galerii dokumentární fotografie 400 ASA. Polský fotograf Mariusz Forecki českému publiku poprvé představí svůj projekt PRACH / KURZ / DUST / ПЫЛЬ | Evoluce impéria.

Vernisáž proběhne v úterý 25. června od 17:30 v galerii 400 ASA, Kováků 32, Praha 5.

Mariusz Forecki (1962) je fotograf a autor knih, který dlouhodobě dokumentuje lidi, kteří jsou zapleteni do společensko-politických procesů. Fotografie ze série Prach pořídil během mnoha cest po bývalém Sovětském svazu – v závěrečném stádiu jeho existence a během formování nového společensko-politického uspořádání. Na tuto dobu vzpomíná jako na bouřlivou éru, která si v sobě nesla následky, jaké nikdo, včetně Foreckého, nemohl předvídat:

„Sledoval jsem, jak bývalé republiky Sovětského svazu znovu získávají svoji nezávislost. Viděl jsem zrod nových států, boj o identitu, návrat vysídlených národů a emigraci za lepším životem. Tehdy jsem si neuvědomoval, že jsem svědkem událostí, které se později staly symboly rozpadu státu vybudovaného na tyranii a nepředstavitelném lidském utrpení. Z prachu tohoto kolapsu se vynořil obraz nového impéria, které se pod rouškou demokracie pomocí brutální propagandy a moderní sociotechniky přeměnilo v impérium zla, ohrožující svět založený na ideálech humanismu a lidském právu na svobodu a štěstí.“

Mariusz Forecki je studentem doktorského studia na Institutu tvůrčí fotografie FPF SU v Opavě, kurátorem výstavy je Adrian Wykrota.

Výstavu bude možné navštívit celé prázdniny až do 14. září.

© 2020 400 ASA