Pozvánka na vernisáž: Dana Kyndrová – Bez Domova

S koncem prázdnin se blíží i konec naší letní výstavy polského fotografa Mariusze Foreckiho. Jeho soubor záběrů z cest po bývalém Sovětském svazu pod názvem PRACH / KURZ / DUST / ПЫЛЬ | Evoluce impéria je možné si prohlédnout už jen do konce příštího týdne.

O týden později pak otevřeme novou výstavu fotografky Dany Kyndrové, která se dlouhodobě věnuje dokumentování podmínek lidí, kteří v Praze žijí na okraji společnosti.

Vernisáž výstavy Bez domova proběhne ve čtvrtek 19. září od 17:30 v galerii 400 ASA, Kováků 32, Praha 5.

Dana Kyndrová (*1955) se od svých osmnácti let, kdy začala fotit, vždy věnovala černobílé humanistické fotografii. Protože by během minulého režimu pro ni bylo obtížné věnovat se fotografii profesionálně, vystudovala v sedmdesátých letech francouzštinu a ruštinu na Filozofické fakultě UK v Praze (1979). Deset let pak působila na katedrách jazyků pražských univerzit. Volnou fotografkou je od roku 1992, kdy se kromě své vlastní fotografické tvorby postupně začala věnovat i kurátorské, publikační a organizační činnosti v oblasti fotografie.

Dokumentární série Bez domova, kterou se Kyndrová poprvé představuje návštěvníkům galerie 400 ASA, není pouhým záznamem života lidí na ulici. Ve skutečnosti jde o oslavu práce, které pro občany na okraji společnosti dělají různá občanská sdružení a organizace, které se zaměřují na pomoc sociálně slabým a nepřizpůsobivým občanům, a které se svou činností významně podílejí na řešení sociálních problémů metropole. Ve výstavě se Kyndrová zaměřila zejména na činnost občanských sdružení Naděje a Armáda spásy.

© 2020 400 ASA